Sauzen voor in de maaltijdbox

Heb jij een maaltijdbox van HelloFresh, Familiebox of Marley Spoon? Of gebruik je een foodbox van bijvoorbeeld Ekomenu, de Krat of de Allerhande box? Het gemak van de maaltijdbox is erg groot. Toch missen veel mensen regelmatig een lekker sausje bij hun recepten. Ook al kun je de recepten bij o.a. HelloFresh zelf kiezen, kan het toch handig en lekker zijn om iets van jezelf toe te voegen. Ook als je gebruik maakt van een dieet of speciale gezonde maaltijden als ketogeen.

Maaltijdbox recepten kiezen

Het vergelijken van de verschillende maaltijdbox recepten gaat tegenwoordig eenvoudig en snel via vergelijkers. Hier kun je ook profiteren van kortingscodes en welkomstaanbiedingen. Bij praktische alle maaltijdbox aanbieders kun je tegenwoordig zelf te gerechten kiezen uit een wisselend aanbod. Hieronder vind je enkele sauzen die je kunt toevoegen aan de gerechten. Let op: deze recepten moet je nog wel zelf in de supermarkt bestellen. Wellicht kun je ze laten thuisbezorgen door Jumbo, Coop, Plus of Albert Heijn. Een mooie toevoeging aan je ketogeen maaltijdbox.

Klassieke pepersaus

Dit recept is, vanwege het vele werk, bestemd voor een grote hoeveelheid saus die je probleemloos in kleine bakjes kunt invriezen! Gemakkelijk als je onverwacht gasten hebt of snel een biefstuk op tafel wilt toveren die je zo mooi aankleedt.

  1. Bak twee fijn gesneden middelgrote uien en een in dunne plakken gesneden wortel bruin in 6 eetlepels Bertolli. Voeg al roerend 4 eetlepels bloem toe en kook dit tot alles gebonden is.
  2. Giet er dan langzaam 3 koppen bouillon bij (wildfond) en een halve kop tomatenpuree. Klop het mengsel met een garde. Kook de saus nog wat door onder voortdurend roeren.
  3. Doe er 3 takjes peterselie bij, 1 laurierblad, tijm naar smaak, wat jeneverbessen, een teentje knoflook en veel peper uit de molen.
  4. Laat het nog even doorkoken en voeg dan nog 1 dl wildfond toe en 1 glas rode wijn. Maak eventueel op smaak met wat zeezout.
  5. Laat de saus 1,5 uur prutten op een laag vuur met vlamverdeler.
  6. De saus door de zeef doen.

Rijstsoep met kip

Een Thais gerecht wat heerlijk is op een zaterdagmiddag met stokbrood en zachte kaasjes. Het vervangt een hoofdmaaltijd door de ruime aanwezigheid van rijst. Het oorspronkelijke Thaise gerecht is veel pikanter, dit is een milde variatie die ik zelf heb uitgedokterd. Deze recepten kun je bij HelloFresh wel eens tegenkomen in de maaltijdbox.

  1. Kook 150 gram basmati rijst in 2 liter water met 2 kippenbouillonblokjes en laat dit 15 minuten koken.
  2. Verhit 30 ml sojaolie in een braadpan en bak hierin 5 teentjes fijngehakte knoflook en 10 gram fijn gesneden gemberwortel goudbruin aan. Voeg 400 gram reepjes kip toe met 25 gram peper en 60 ml vissaus en bak de kip gaar zonder dat de kip kleurt.
  3. Dit kipgroente mengsel gaat bij de rijstbouillon met nog 100 gram fijn gesneden sjalotjes. Proef even en maak af op smaak. (misschien nog een bouillonblokje)
  4. Strooi een pietsje gehakte koriander over de soep bij het serveren. Maar kijk daarmee uit, koriander heeft een sterke en uitgesproken smaak die niet iedereen lekker vindt.

Filet belle époque

De saus is heerlijk en ossenhaas mislukt nooit, tenzij hij te lang gebakken wordt. Koop alleen het beste vlees: in dit geval is het een goede investering! Voor de saus moet je even wat moeite doen, maar daar wordt je dan ook rijkelijk voor beloond.

  1. Kook 2 koppen goede rode wijn samen met een halve geraspte winterpeen en een halve fijn gesneden ui 15 minuten in een braadpan.
  2. Giet over in de keukenmachine. Mix er 2 kippenlevertjes en 3 ansjovisfilets (er is ook goede ansjovispasta te krijgen) doorheen.
  3. Giet dit weer in de braadpan en laat nog eens 15 minuten koken onder voortdurend roeren.
  4. Zet het vuur uit en voeg 1 kopje koksroom toe. Houd de saus warm.
  5. Bak nu de ossenhaas aan beide zijden in een goed hete koekenpan.
  6. Giet de saus over de ossenhaas en dien direct op.
  7. Heerlijk met aardappeltje uit de oven!

Zachte kerriesaus

Er was een tijd dat ook ik een pakje kerriesaus gebruikte om mijn vlees, kip of gehaktballetjes in te laten verdwijnen, maar ik gebied jullie dit voortaan te laten! Dit is oneindig veel lekkerder en bovendien erg simpel te bereiden. Onthoud goed dat kerriesaus dé saus is die een gerecht op het laatste moment heel opwindend maakt en een saus waarmee je zelfs aangebrand eten op smaak kunt brengen. Heel makkelijk te combineren met verschillende recepten uit de maaltijdbox.

Recept
Fruit gedurende enkele minuten 1 teentje knoflook uit de knijper met 1 theelepel kerriepoeder in 1 eetlepel olie. Voeg een scheutje droge witte wijn en 1 theelepel citroensap toe. Haal de pan van het vuur en breng de saus op smaak met zout en peper uit de molen. Giet langzaam 1 kopje ( light van Blue Bend of room) koksroom erbij terwijl je de saus warm houdt zonder dat het kookt.

Plaats een reactie